12.04.09, Barlad - Asociatia Astronomica “Sirius”-Club UNESCO

Asociatia Astronomica “Sirius”-Club UNESCO a realizat cadrul Programului “Noaptea lui Yuri” doua activitati:
1.AstroArt –Program educational multi-media AAS
2.Observarea satelitilor artificiali: estimarea magnitudinii aparente si a pozitiei satelitilor in raport cu stelele principale si observarea corpurilor cosmice vizibile prin telescop.
Au participat la eveniment circa 40 de elevi si cadre didactice de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Barlad, C.N.”Gheorghe Rosca Codreanu” Barlad, Scoala Nr.1 Barlad, Scoala Nr.2 Barlad, Scoala Nr.6 Barlad, Scoala Nr.11 Barlad, Gradinita Nr.2 Barlad, Gradinita nr.16 Barlad, Scoala Parvesti - comuna Costesti, precum si tineri cu diverse preocupari.
Programul interactiv multimedia este diversificat pe mai multe directii educationale si pune in legatura domeniul stiintific cu cel artistic. Astfel, participantii au vizionat filme documentare originale cu muzica electronica (realizate de o echipa coordonata de Paul Tofan si Viorel Darie), Astrografica digitala si fotografii inedite realizate de-a lungul timpului de membrii AAS.
Unii participanti au solicitat informatii detaliate despre modalitatea de realizare a unor asemenea filme si copii ale materialului prezentat.
Activitatea observationala a vizat in primul rand observarea satelitilor artificiali (estimarea magnitudinii aparente si a pozitiei satelitilor in raport cu stelele principale) datorita interesului manifestat in special de elevii calificati pentru etapa nationala a Olimpiadei de Astronomie si Astrofizica (8 elevi din Barlad). De asemenea, au fost efectuate din zona Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” Barlad, observatii asupra corpurilor cosmice vizibile prin telescop in noaptea de 12/13 aprilie 2009.
Consideram ca prin activitatile desfasurate, scopul declarat al “Noptii lui Yuri” de a populariza astronomia si de a induce in constiinta publicului larg aprecierea rolului spatiului cosmic pentru un viitor mai bun, a fost atins.

Presedinte AAS, prof.Ioan Adam









0 comments: