09.04.09, Deva - Grupul Școlar de Arte și Meserii "Ion Mincu"

„108 Minutes – The Scent of Outer Space”
Deva, 09 Aprilie 2009
Yuri’s Night Party

"Îţi poţi trăi viaţa doar în două moduri. Sau crezi că nu există magie, sau crezi că totul e magie." (Albert Einstein)
Cu toții ar trebui sa realizăm importanța și impactul științei în general, și al astronomiei în particular, asupra lumii în care trăim...
Ar trebui să ne străduim să înțelegem mai bine și să apreciem corect felul în care cunoașterea științifică contribuie la creșterea calității vieții noastre!
In cadrul săptămânii dedicate lui Yuri Gagarin, Grupul Școlar de Arte și Meserii "Ion Mincu" Deva a găzduit în data de 09 aprilie 2009 evenimentul "108 Minutes - The Scent of the Outer Space", la care au participat elevi și profesori ai școlii, precum și inspectori școlari. Comemorând primul zbor al unui pământean în spațiu, la 12 aprilie 1961, precum și lansarea primei navete spațiale americane Columbia exact 20 de ani mai târziu, participanții la activitate au prezentat materiale diverse despre Yuri Gagarin, Sistemul Solar, Constelații, Misiuni spațiale, Univers. S-a ascultat muzică, s-au recitat poezii și s-a discutat despre spațiul cosmic, subiectul fiind unul de interes pentru tineri.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a doi invitați speciali, ambii pasionați de astronomie, fiecare în felul său.
Primul a fost domnul profesor Tetileanu Mihai din Hațeg, astăzi pensionar, cunoscut pentru călătoriile sale în întreaga lume în "căutarea eclipselor de Soare". Dânsul ne-a povestit tuturor câte ceva despre eclipsele observate cu telescopul în diverse colțuri ale lumii, Angola, Sudan, Spania, Siberia, precum și despre expediția pe care o plănuiește anul acesta pentru observarea eclipsei totale de Soare din Japonia. Relatările domniei sale au fost interesante și datorită faptului că au fost însoțite de fotografii și filme iar în plus au descris și peripețiile avute în aceste călătorii.
Al doilea invitat a fost elevul Băcanu Adrian din clasa a XII a de la Colegiul Național "Iancu de Hunedoara" Hunedoara, care anul acesta a obținut premiul I la Olimpiada Județeană de Astronomie. Acesta a discutat cu colegii săi deveni despre pasiunea sa pentru astronomie, îndemnându-i să privească cu drag și interes spre cer și să își păstreze mintea și sufletul mereu deschise spre cunoaștere.
Manifestarea de la Grupul Școlar "Ion Mincu" Deva a fost evidențiată și în presa locală, cei interesați putând accesa link-ul acesta

Inspector şcolar specialitatea fizică
Prof. Larisa Măgheruşan
ISJ Hunedoara








0 comments: