12.04.2010, Campeni, Şcoala cu cls. I-VIII

"Spaţiul....ultima frontieră... Din cele mai vechi timpuri, omul şi-a ridicat ochii spre cer, dorindu-şi să descifreze ce se ascunde acolo şi să ajungă deasupra norilor,acest lucru devenind realitate în 12 Aprilie 1961.
Luni, 12 aprilie, 2010, elevii de la Şcoala cu Clasele I-VIII Câmpeni, judeţul Alba,
răspunzând invitaţiei de a lua parte alături de întreaga omenire la sărbătorirea “Nopţii lu Yuri”,primul om care a zburat în spaţiu, au pregătit şi prezentat colegilor şi cadrelor didactice, referate, desene, postere, prezentări PowerPoint, machete de rachete, rebusuri,precum şi modele în miniatură ale unor costume de astronaut şi cosmonaut.
În desfăşurarea activităţii s-au implicat direct 50 elevi, aceştia reuşind să reînvie personalitatea lui Yuri Gagarin, relevând importanţa primului zbor în spaţiu.
Despre acţiunea desfăşurată la şcoala noastră a apărut în ziarul “ Unirea” un articol "

Gheorghe Dragoiu
Profesor de Fizica





13.04.2010, Iedera de Jos, Scoala I-VIII

"La Scoala I-VIII Iedera de Jos, judetul Dambovita am sărbătorit ,,Noaptea lui Yuri" în săptămâna 12 - 16 aprilie. La orele de fizică, elevii au vizionat o scurtă prezentare Power Point despre istoria zborului în spatiul cosmic şi câteva filmuleţe documentare de pe YouTube. Elevii clasei a VIII-a B au realizat un panou cu scurtele referate prezentate despre Iuri Gagarin, dar şi cateva desene"

Prof. fizica
Cristina-Gabriela Predoana



12.04.2010, Deva, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara

"In perioada 9–12 aprilie 2010, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, am organizat o expoziţie de imagini anaglife cu tema “Spaţiul în 3D”, imagini a căror tridimensionalitate poate fi observată cu ajutorul ochelarilor stereoscopici Red / Cyan. Aceştia suprapun două imagini – o imagine văzută de ochiul stâng şi una de cel drept – creierul prelucrând o imagine finală care la nivelul percepţiei este tridimensională.
Imaginile, reprezentând diferite corpuri cereşti sau detalii de pe suprafeţele unora, navete spaţiale, cosmonauţi sau doar ...nori, au fost văzute şi apreciate de circa 100 de vizitatori"

Inspector Şcolar de Specialitate,
Prof. Larisa Măgheruşan






12.04.2010, Turda, Scoala ”Avram Iancu”

"Scoala ”Avram Iancu ”Turda sărbătoare, explorare, visare, studiu în cadrul proiectului international Noaptea lui Yuri 2010. Scoala noastra sărbătoreste pentru al doilea an, acest eveniment. In acest an programul activitătilor a cuprins distribuire de fluturasi in scoala si comunitate, o serie de prezentări PPT despre eveniment, Univers sau Sistemul Solar, auditii muzicale si bine venita petrecere denumita Pizza Extraterestra organizată în cinstea evenimentului".

Organizatori: dir. adj. Olga Riscau
Coordonator pr. si programe educative: dr. Adel Szabo






12.04.2010, Hunedoara, Colegiul Economic "Emanuil Gojdu"

"Luni 12 aprilie 2010 în amfiteatrul „GOJDU” al Colegiului Economic „ Emanuil Gojdu” din Hunedoara a avut loc activitatea educativă „Viitorul aparţine spaţiului „ dedicată evenimentului mondial „NOAPTEA LUI YURI „ care aniversează călătoria primului om în cosmos ( Yuri Gagarin, URSS, 12 aprilie 1961) şi a primului zbor al unei navete spaţiale ( Columbia, SUA, 12 aprilie 1981).



Elevii claselor de gimnaziu şi liceu au participat alături de profesorii coordonatori la acest eveniment, prin organizarea unei sesiuni de referate, prezentări de filmuleţe, expoziţie de desene, colaje şi machete ale vehiculelor spaţiale.
Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu cercul de aeromodele de la Clubul Copiilor, care le-a oferit participanţilor o demonstraţie de pilotare pe simulator a aeromodelelor RC şi o lansare de modele în aer liber.
Peste 80 de elevi au desenat, au realizat machete ale vehiculelor spaţiale sau au scris referate dintre care cele mai reuşite au fost prezentate în faţa colegilor, profesorilor şi invitaţilor.
Filmuleţele „Yuri” şi „Iluzia infinitului” au atras atenţia publicului iar eleva Avram Bianca din clasa a IX-a E, a realizat o expoziţie personală dedicată acestui eveniment sub genericul „Fizica luminează spaţiul”.
Demonstraţia de pilotare pe simulator şi lansarea modelelor în aer liber, la fel, au stârnit entuziasmul şi interesul participanţilor care şi-au lansat şi modelele primite din partea colaboratorilor.
Invitaţi la această acţiune au fost: prof. Larisa Măgheruşan inspector şcolar, prof. Petronela Morariu, director al Clubul Copiilor Hunedoara, prof Doinel Şerban Clubul Copiilor Hunedoara ,prof. Marcel Stratulat Clubul Copiilor Deva, campionul naţional la aeromodele, elevul Andrei Darius Şerban clasa a X I-a ,elevi şi profesori ai Colegiului Economic “ Emanuil Gojdu “."

Coordonatori: membri catedrei de fizică:
Profesori: Anişor Pârvu, Camelia Gâdăr, Maria Perpegel, Maria Nistor







12.04.2010, Orastie, Colegiul Național „Aurel Vlaicu”

"La 12 aprilie 2010, împreună cu elevii mei din clasele a 11-a D, a 12-a B, C şi D, am marcat lansarea în spaţiu împreună cu Yuri Gagarin (primul om care a ieşit în afara atmosferei terestre) a navei spaţiale Vostok 1- la 12 aprilie 1961 şi lansarea unui nou tip de navetă construită să acomodeze un echipaj mai numeros şi o încărcătură mai voluminoasă – la 12 Aprilie 1981. A fost descrisă tinereţea, apreciată cariera – selecţia şi formarea, spaţiul de zbor, faima şi ultima parte a vieţii lui Yuri Gagarin - prin materialele realizate, prezentările PowerPoint, postere și desene.
Am apreciat rolul spaţiului cosmic pentru un viitor mai bun.

Profesor,
Chindea Lola Simona,
Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie"



12.04.2010, Arad, Liceul de Arta "Sabin Dragoi"

"Bineinteles ca si in acest an la LICEUL de ARTA "SABIN DRAGOI" din ARAD am continuat traditia organizand o "petrecere" in cinstea lui Yuri Gagarin asa cum am promis anul trecut; intrucat perioada a fost suprapusa cu vacanta elevilor, iar eu am fost plecata departe de tara, nu am putut organiza atat de multe evenimente ca si anul trecut , dar discutand cu elevii inainte de vacanta am stabilit sa organizam doua evenimente chiar in 11 si 12 aprilie.
Astfel, duminica in 11 aprilie am organizat un spectacol de teatru "SCUFITA ROSIE IN COSMOS" o mica piesa stiintifico-fantastica despre Scufita rosie, care impreuna cu prietenele ei fac o vizita bunicului care locuieste pe Luna si are mari probleme cu lupul cel rau datorita recunoasterii oficiale a primului sosit pe Luna: Bunicul, sau lupul.
In data de 12 aprilie , adica luni am organizat o manifestare mai ampla, avand urmatoarele activitati in cadrul proiectului NOAPTEA LUI YURI:
·Comunicare stiintifica urmata dezbateri libere pe tema OBSERVATII ASTRONOMICE DIN SPATIUL COSMIC avand ca invitat pe dl director al Observatorului Astronomic din Timisoara, cercet. st. dr. FARKAS LASZLO
· Sesiune de comunicari stiintifice ale elevilor cu teme ca : ACCIDENTE SPATIALE, O ZI INTR.O NAVA AFLATA PE ORBITA, POLUAREA SPATIULUI COSMIC,etc
· Prezentare de desene, machete ale unor tipuri de rachete, statii orbitale, locuinte extraterestre, prezentare de moda cu costume pt hoteluri extraterestre, costume de roboti, etc
·Scurt film pe calculator despre cat de mici suntem noi in Universul nostru
·Intentionam sa efectuam si observatii astronomice ale unor constelatii, planete si sateliti artificiali, avand ajutorul astronomilor de la Observatorul astronomic din Timisoara, dar din pacate vremea nu a fost favorabila, asa incat si seara a continuat cu discutii libere despre aceste subiecte fascinante.
Aceste evenimente s-au aliniat si continua traditia liceului nostru, unde de cativa ani organizam sistematic diferite activitati de popularizare a frumusetilor astronomiei in randul elevilor (si al familiilor acestora) prin activitati comune; De asemenea avem parteneriate internationale precum si proiecte de colaborare cu elevi si studenti de pe celelalte continente, participari in tabere internationale de astronomie si bineinteles periodic efectuam vizite "de lucru" la Observatorul Astronomic din Timisoara.
Ca si o noutate, in aceasta vara am organizat o Scoala de vara(tabara) de astronomie cu elevi de gimnaziu si liceu, unde am avut un program deosebit de bogat si de intensiv, cu multe cursuri, work-shopuri, avand ca si lectori cadre universitare, astronomi profesionisti si amatori din Timisoara, unde cursantii nostrii au invatat foarte multe lucruri noi, atat teoretic cat si practic; cursul s-a terminat cu sustinerea unui mic examen si obtinerea unui atestat de astronom amator;
Deoarece tabara a avut un mare succes si avand o reclama neasteptata din partea unor posturi de radio, anul acesta avem cereri mult mai numeroase si speram ca in curand sa mai ridicam nivelul stiintific si sa fie cu participare internationala, cu limba de predare engleza.
Consideram ca prin activitatile desfasurate in perioada 11-12 aprilie 2010 am atins scopul propus de organizatorii programului "Noaptea lui Yuri"; a fost o mare placere pentru noi acest eveniment si am fi bucurosi sa organizam si o etapa viitoare.
LA REVEDERE IN 2011 !"

prof fizica Corina Farkas, Liceul de arta "SABIN DRAGOI " ARAD