12.04.09, Timisoara - Libraria Carturesti, Iulius Mall


Pe 12 aprilie 2009, Carturesti Timisoara are bucuria de a gazdui editia locala a Noptii lui Yuri, un eveniment oferit de catre Agentia Spatiala Romana (ROSA) si Astroclubul Antares Timisoara.
2009 este Anul International al Astronomiei - prilej innoit pentru a avea capul in stele si picioarele pe pamant. Cu atat mai mult, asadar, un eveniment care are loc anual, si anume Noaptea lui Yuri, are anul acesta valente amplificate. [...] Pentru sarbatorirea Noptii lui Yuri in Romania s-au pregatit evenimente in multe localitati din tara. La Timisoara si Cluj-Napoca, librariile Carturesti vor gazdui intalniri ale publicului cu specialisti in astronomie si astronautica si expozitie de carte pe aceste domenii, urmate de observarea corpurilor ceresti prin telescoapele astronomilor amatori.
Noaptea lui Yuri gazduita de libraria Carturesti Timisoara (din incinta Iulius Mall) va cuprinde prezentari sustinute de catre Virgiliu Pop, cercetator la Agentia Spatiala Romana si coordonator national al Noptii lui Yuri si Andrei Juravle, de la Astroclubul Antares. Constelatii, planete, galaxii, comete si sateliti, orbita, supernove terminologia astronomica de baza reuseste sa ne fascineze fara exceptie. Andrei Juravle si Virgiliu Pop vor traduce acesti termeni in limba romana, ii vor face de inteles, asa ca apropiati-va fara teama de un domeniu care a magnetizat omul din timpuri vechi, astronomia.
Dupa acest dialog degajat pe teme de astronomie si astronautica desfasurat in libraria Carturesti, vom face cativa pasi mici pentru om, mari pentru omenire: vom iesi pe terasa Iulius Mall, unde, la capatul scarilor care duc spre Casa Casatoriilor vom privi, prin telescoape profesionale, cerul Timisoarei.
Astronomie si aeronautica pe intelesul tuturor, observatii astronomice pe terasa Iulius Mall o seara de duminica inedita, de care va invitam sa va bucurati alaturi de noi, la Carturesti.

Anca Pol
PR Carturesti

Poze de Marc Frincu si Claudiu Nutu; video, Agenda.ro


















12.04.09, Sibiu - Colegiul Naţional "Octavian Goga"

Colegiul Naţional „O.Goga” Sibiu
Locaţia evenimentului:
Sibiu, Biblioteca Astra
Scola cu clasele I-VIII, Regina Maria
Acţiuni desfasurate
- Observaţii astronomice şi fotografii realizate de pe platforma Bibliotecii Astra în perioada 8-12 aprilie 2009
-Expozitie de desene realizate de elevi
- Sesiune de comunicări ştiinţifice în cadrul Zilelor Goga
- Publicarea revistei AND-ul Stiintei nr.2, numar ce cuprinde activitatile dedicate AIA2009, derulate in perioada februarie –aprilie 2009 in Sibiu./ Scoala cu clasle I-VIII, “Regina Maria”.
-Sesiunea de comunicari „100 de Ore de Astronomie”, nivel gimnazial, 3 aprilie 2009/ Scoala cu clasele I-VIII, „Regina Maria”
Nr. de persoane şi voluntari implicaţi în organizare: 200
Parteneri/colaboratori locali:
Primaria Sibiu, Romania
Primaria Villeneuve D’Ascq, Franta
Biblioteca Astra, Sibiu
Inspectoratul Scolar Sibiu
Scoala cu clasle I-VIII, „Regina Maria”, Sibiu
Scoala cu clasle I-VIII „Radu Selejan”, Sibiu
Scoala cu clasle I-VIII nr. 4, Sibiu
Scoala cu clasle I-VIII „Mihai Viteazul”, Şelimbar
Colegiul National „Gheorghe Lazăr”, Sibiu
Liceul Teoretic „C Noica”, Sibiu

Prof. Ana Elisabeta Pică









12.04.09, Cluj - Libraria Carturesti

Afiliindu-se Noptii lui Yuri, librăria Cărtureşti din Cluj a gazduit o sesiune de dezbateri pe teme de astronomie, urmată de observaţii cu telescoapele instalate pe terasa ceainăriei. Au fost acolo pentru a răspunde întrebărilor din audienta doamna Luminiţa Chicinaş din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, domnul cercetător-principal Liviu Mircea şi doamna Cristina Blaga din partea Observatorului Astronomic Cluj, ca si studenţii Oana Suciu şi Andres Cilian din partea Societăţii Astronomice Române de Meteori. Au fost circa 100 de participanti, 3 televiziuni (Antena, Relitatea si Prima), si reprezentanti ai ziarelor locale.




12.04.09, Barlad - Asociatia Astronomica “Sirius”-Club UNESCO

Asociatia Astronomica “Sirius”-Club UNESCO a realizat cadrul Programului “Noaptea lui Yuri” doua activitati:
1.AstroArt –Program educational multi-media AAS
2.Observarea satelitilor artificiali: estimarea magnitudinii aparente si a pozitiei satelitilor in raport cu stelele principale si observarea corpurilor cosmice vizibile prin telescop.
Au participat la eveniment circa 40 de elevi si cadre didactice de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Barlad, C.N.”Gheorghe Rosca Codreanu” Barlad, Scoala Nr.1 Barlad, Scoala Nr.2 Barlad, Scoala Nr.6 Barlad, Scoala Nr.11 Barlad, Gradinita Nr.2 Barlad, Gradinita nr.16 Barlad, Scoala Parvesti - comuna Costesti, precum si tineri cu diverse preocupari.
Programul interactiv multimedia este diversificat pe mai multe directii educationale si pune in legatura domeniul stiintific cu cel artistic. Astfel, participantii au vizionat filme documentare originale cu muzica electronica (realizate de o echipa coordonata de Paul Tofan si Viorel Darie), Astrografica digitala si fotografii inedite realizate de-a lungul timpului de membrii AAS.
Unii participanti au solicitat informatii detaliate despre modalitatea de realizare a unor asemenea filme si copii ale materialului prezentat.
Activitatea observationala a vizat in primul rand observarea satelitilor artificiali (estimarea magnitudinii aparente si a pozitiei satelitilor in raport cu stelele principale) datorita interesului manifestat in special de elevii calificati pentru etapa nationala a Olimpiadei de Astronomie si Astrofizica (8 elevi din Barlad). De asemenea, au fost efectuate din zona Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” Barlad, observatii asupra corpurilor cosmice vizibile prin telescop in noaptea de 12/13 aprilie 2009.
Consideram ca prin activitatile desfasurate, scopul declarat al “Noptii lui Yuri” de a populariza astronomia si de a induce in constiinta publicului larg aprecierea rolului spatiului cosmic pentru un viitor mai bun, a fost atins.

Presedinte AAS, prof.Ioan Adam









12.04.09, Constanta - Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrîn”

Cu ocazia manifestărilor dedicate aniversării prezenţei primului om în Cosmos, 4 – 12 aprilie 2009, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrîn” din Constanţa a organizat un numar de activitati:

1 Observaţii astronomice - 10 aprilie - Grupul Şcolar „Carmen Silva”, Eforie Sud Elevii colegiului nostru sunt invitaţi de prof. Şerbu Florin, coordonatorul Observatorului Astronomic Şcolar:






2 Expoziţie – concurs „Primii paşi în Cosmos” - 4 – 12 aprilie, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Elevii crează colaje tematice pe panouri standardizate. Sunt expuse, jurizate şi premiate.

3. Filme documentare de scurt metraj cu tematica săptămânii - 4 – 12 aprilie - Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Se prezintă în orele de activităţi educative la toate clasele.

4 Vizitarea expoziţiilor permanente şi ocazionale la Planetariu - 4 – 12 aprilie - Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa Elevii au vizitat şi expoziţia ocazională „China şi cucerirea Spaţiului Cosmic”:







5 Contribuţia românilor la explorarea spaţiului Cosmic - 4 – 12 aprilie - Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Se elaborează un material de informare distribuit profesorilor şi elevilor liceului.



6 Parteneriat Media - 4 – 12 aprilie - Posturi Radio şi TV locale. Se mediatizează activităţile realizate, interviuri, mese rotunde etc.

7 - Conferinţă de presă - 11 aprilie - Sala Coriolan, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. Elevii care au trimis proiecte la NASA , SUA, la diferite concursuri, prezintă proiectele în rezumat, în PPT presentation. Are loc premierea participanţilor la concursul de colaje „Primii paşi în Cosmos”:




Materialele vor fi publicate în sinteză în revistele „Ştiinţă şi Tehnică”, „Bioplanet”, şi „Zări Alb Astre”

Organizatori: Ion Băraru, Radu Dragomir
Director: Prof. Dr. Vasile Nicoară